Våra marker – medlemmar rapporterar

Här är det tänkt att du som medlem ska, via kommentarsfunktionen, sprida information till andra medlemmar om marker du varit till. Ibland får vi t ex frågor om en väg möjligen är plogad. Det vet kanske den som nyligen varit på den marken.

OBS! För att skapa ett nytt inlägg/rapport, gå längst på sidan under ”Kommentera” så hamnar ditt inlägg högst upp så det blir rätt ordning och lättläst! 🙂

Kom ihåg att ange e-postadress och medlemsnummer, vi publicerar inte anonyma inlägg!

26 svar på Våra marker – medlemmar rapporterar

 1. Fredrik skriver:

  Vägen till Lombberget från södra sidan är inte plogad. Hur fungerar det med plogningen? Finns det någon som man kan kontakta för att höra om/när det sker? Man vill ju ogärna köra bil i två timmar bara för att behöva vända om.

 2. Niklas Nordvall skriver:

  Kojan i Mettäjärvi är inget att rekommendera. Det stinker mögel och är riktigt risigt.
  Finns fina stugor att hyra i Aapua med tillgång till bastu.

 3. mats hansson skriver:

  Är vägen till Görjeåkojan farbar?

 4. Rolf Öhman skriver:

  Fågelpremiär i långåsen bjöd på fågel kontakt och Hemrökt suovas i pitabröd. Väderleksrapporten lovade ju regn hela dagen?! Bara lite duggregn på morgonen Sen att man fick lyssna på härlig hardrev var inte fy skam det heller. Vägen in är ”lappad” med grus och med god framkomlighet. Jag har även fyllt på med lite ved hemifrån i ved förvaringen bredvid bakvaren/eldstaden, det står PRIVAT VED där, det var dock helt tomt, men då jag är här frekvent så känns det skönt att veta att man kan göra lunch utan att trampa på några tår. Fyller nog på en vända till så jag och sambon kan grilla ett par gånger. Skit jakt på er!

 5. Rikard Stenberg skriver:

  Någon som vet om det är barmark i Storlandet och/eller Mettajärvi just nu?

  I Svallberget verkar det vara barmark även om jag inte har varit ända fram till marken, i Görgeå ligger det ca 6-7 cm snö med isig skare ovanpå…

  /Rikard

  • Rikard Stenberg skriver:

   Jag kan nämna att det låg lite isig snö uppe i Storlandet, inte lika mycket som i Görgeå. På sydsluttningar i glesare skog var det dock barmark.

   I Svallberget var det liknande förhållanden, väldigt isiga/hala skogsbilvägar där också!

   /Rikard

 6. Håkan Bergström skriver:

  Tyvärr så måste jag meddela att det är ett mycket sämre år med hare i Mettäjärvi.Gott om räv och mårdspår.Fågeltillgången är hyfsad.

 7. Alex Ross skriver:

  Pannlampa ledlenser upphittad i jaktkojan på sörliden. Återfås mot beskrivning. Kontakta mig på 070-2229732.

 8. Rikard Stenberg skriver:

  Hej alla!
  Vi som jagar älg uppe i Görgeå har beslutat oss för att göra så de här dagarna (till att börja med, det kan komma fler tillfällen både ”mellan” de här tre tillfällena och sen efteråt):

  v36: 7/9 – 10/9 (torsdag till söndag)
  v37: 15/9 – 17/9 (fredag till söndag)
  v39: 29/9 – 1/10 (fredag till söndag)

  Men som jag nämnde innan kan det förekomma ytterligare dagar både ”mellan” dessa datum och sen senare under hösten.

  Småviltjägare är välkomna att komma upp och jaga även under de dagar som vi jagar älg, men för er säkerhet och för vår jaktlycka så vill vi att ni kontaktar vår älgjaktsledare Jonny Johansson för att koordinera våra insatser. Ni når honom på telefon 070 6771672.

  Notera att det är Jonny som är jaktledare där uppe numera och inte Micke, uppdatera gärna era telefonlistor.

  ”Skitjakt” på oss allihopa! 😉
  /Rikard

 9. Rolle skriver:

  Vägar inspekterade kring markerna i Mettäjärvi.
  Vägarna är ej slyröjda på alla ställen.

 10. Alexander B skriver:

  Långåsen är ej plogad idag

 11. Mikael Ö skriver:

  Är det någon som vet om det är plogad väg till kojan i Storlandet?

 12. Johan skriver:

  Hej!
  Någon som har erfarenhet av att jaga rådjur på våra marker då jag är ny i kubben så hade det varit roligt med lite förslag på vart dom kan finnas 🙂

  MvH

 13. Peder skriver:

  Tänkte ta mig till Görgeå och prova jaga med trädskällare. Vilka delar är det lämplig sammanhängande skog där?
  //Peder

 14. Alexander Bergenstråle skriver:

  Tog en tur i lagnaträsk i lördags och råkade stöta upp en ensam tjäderhöna. Annars var det en del älgspår här och där. Vägen som på kartan går över tågspåret går inte längre än till spåret, om någon obekant tänkt sig att åka dit.

 15. Håkan Bergström skriver:

  Jaktkojan i Mettäjärvi är nu klar att användas. Tre kojplatser, vedeldad och låset är bytt så ordinarie kojnyckel går. Städutrustning finns så att man kan städa efter sig.

 16. Tom skriver:

  Sörliden – vägen genom markerna är plogad. Rally på lördag 11/1.

 17. Rikard Stenberg skriver:

  Jag har spenderat sex dagar på tre av våra marker sökandes skogshöns:

  Görgeå
  Tre fågelkontakter på två dagars jakt, och närkontakt med en nalle (såg mer björnspillning än orr/tjäderspillning). Dvs tämligen uselt med fågel…

  Mettajärvi
  Inga(!) fågelkontakter på två dagars jakt, såg bara en vilsekommen järpe på en av vägarna. Nya kojjan verkar inte vara klar för boende, i alla fall passar inte ordinarie ”klubbnyckeln” i låset men jag hade med egen jaktkoja (husvagn). Men det fanns ett nybyggt fint dass vid kojan som var trevligt även om ”ringen” satt fel väg 🙂

  Notera att asfaltsvägen mellan Svanstein och in mot Apuaa är mer än lovligt dålig, i alla fall om man släpar på masonitlåda på hjul 🙁

  Storlandet
  Två kontakter på två dagars jag (och en nalle) så även där mycket dåligt med fågel, notera även att skogsbilvägen till södra sidan av Tjekartunturi inte bör köras om man är rädd om bilens lack – snåren med sly längs de sista 4,5 kilometrarna är riktigt besvärliga nu….

  OK, varken jag eller hu’nn min är de vassaste av jägare men i mitt tycke ytterst dåligt med skogsfågel tyvärr…

  /Rikard

 18. Rikard Stenberg skriver:

  Jag var förbi Lombberget i söndags, nu är vägen genom området i syd/nordlig riktning plogad. I alla fall ett par km in på markerna så troligen hela vägen mot Marsjärv(?)

  Om någon som har tiden över tänkte kika efter någon toppfågel kanske sista dagarna på säsongen (verkar dock vara väldig glest med fågel där, liksom på de flesta ställen den här säsongen).

 19. Rikard Stenberg skriver:

  Var upp till Mettajärvi i helgen, inga vägar in på området är plogade men det är ganska gott om skoterspår att skida längs. Jag skottade upp en liten ”p-ficka” ca 500 meter bortanför första vägen in på markerna.

 20. Rikard Stenberg skriver:

  Jag har sista veckorna varit runt på lite olika marker och har lite hyfsat uppdaterad vägstatus:

  Svallberget: Vägen in mot Lövudden/Långtjän är plogad, dock inte vägarna norrut från den (ej heller den ned till kojan).

  Lomberget: Plogat söderifrån och fram till marken, inte norrifrån / från Marsjärv om jag förstå det hela rätt. Även ”in” på markerna var det plogat, gissar att dom avverkar där inne… Förhoppningsvis får gamm’skog’en vara kvar o dom bara gallrar i snårskogen i södra delen av marken…

  Görgeå: Cirkulerat en del rykten om att det skulle vara plogat dit men så var inte fallet i lördags, kan ev. vara plogat från 97’an och in till testbanan men det är bom på den vägen vid 97’an…

  Sörliden: Som Glenn nämnde, rallytävling i lördags = välplogat om än lite spårigt.

 21. Glenn L skriver:

  Var ute och jagade i Sörliden i helgen. Det var nyplogat och Rallytävling på Lördagen.

Lämna ett svar